pátek 14. září 2012

Internetový kvas - český


Co stojí za návštěvu, jestli se o kvašení a kysání chcete dozvědět víc?
Začneme českým rybníčkem - toho nebude moc.



Základními zdroji jsou dvě dámy s vlastními  statky - Klára z Kopce a  Lenka ze Dvora.

U Kláry naleznete především pečlivě zpracované  návody, jak  na sýry a další mléčné produkty  a jak na kvásek a kváskové pečivo všeho druhu. Ve Dvoře zase mají recepty na  tempeh a miso - tedy fermentované sojové produkty. Kvásku a sýrů najdete v po českém internetu nejvíc.  Kváskový chléb si peče každý druhý foodbloger.  Klíčovým bodem budiž také www.kvaskovychleb.cz  a bylo by ostudou nezmínit taky Farfallu

Ohledně domácí výroby sýrů není lepší stránky, než tato. K nalezení je také prezentace  bulharského jogurtu s nabídkou kultur. Docela dost informací nadete o vodním a mléčném kefíru.   Ještě tahle stránka obsahuje fórum a celkem spoustu informací o kefíru. Jen tedy pozor - má to velmi specifický jazyk a ilustrace.
A do třetice všech fermentovaných nápojů  kombucha.

Kvašené zelenině se nejvíc věnuje autorka  Vyživující tradice - jinak další autorka, co žije na statku. Najdete u ni také spoustu povídání o mléce a neobvyklou, ale ne úplně na hlavu postavenou výživovou teorii a kdo je z východních Čech, tak tak si k nim může dojet pro máslo a mléko.

Celkem se rozšířila výroba kimči. Nejvíce toho v češtině najdete u Dadala.

A pak tu máme makrobiotiky s pickles. Kvašená zelenina je jedním ze základních elementů makrobiotické stravy a proto mě celkem i překvapuje, že českým internetovým světem se line pár základních receptů (zejména z Biokuchařky  Hanky Zemanové). Kdybych si dovolila zaspekulovat, tak se vynoří myšlenky na to, jak to mají makrobiotici s tvořivostí a radostí z jídla, potažme vztahem k tělesnu, když pořád jedou pár receptů z jedné kuchařky. Kompilaci těchto receptů pak najdete zde.

Samozřejmě že najdete spousty receptů na základ tradiční stravy z České kotliny - na kysané zelí.  Pro ukázku jeden velmi podrobný recept u Cuketky. Stejně tak na kvašáky či rychlokvašky - mléčně kvašené okurky.  Další tradiční a i v češtině popsanou zkvašenou zeleninou je řepa.  Odkaz vede na povídání o košer boršči a řepném kvasu v košer kuchařce v překladu Marcely Sidonové.

Samozřejmě že český net je plný  domácího piva, vína, cideru, medoviny, pálenek či likérů.  Na domácí pivo je výborná Pivni škola.
Pokud chcete dělat domácí víno, určitě nastudujte zákadní příručku ing. Valenty.  Nascanovaná je třeba zde.
Jako klíčovou bych  pak doporučila tuhle stránku. Pivo, víno, pálenky a likéry podle receptur předválečné likérky.  Žádné pudinkové bejlýz. Na cider tu je forum. Na medovinu další zelektronizovaná učebnice, článek na webu o living history a spousta jednotlivých článků u včelařů a profesioních výrobců. A forum včelařského svazu.

Co se týče  domácí výroby octa, tam je to výrazně slabší - nejvíce toho najdete u Dadala.

Enzymatickou feremntaci pak popisují domácí pěstitelé tabáku - lze úspěšně aplikovat i na fermentaci listů bylin na čaj. 

Na stránkách nakladatelství Cpress je ke stažení ukázková kapitola z knížky o domácí konzervaci potravin a  zrovna tak s mléčnou fermentací. Najdete ji tady.

A co ještě? Na koho jsem zapomněla, kde to neznám?   Víte o něčem zajímavém, kde se fermentuje? A přidáte mi to sem do komentářů? .

4 komentáře:

  1. S radostí už druhý den prozkoumávám Vaše stránky!
    Tady jsou mé tipy:
    - základ odkud čerpám informace je kniha Karla Machaly Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu: http://www.karelmachala.cz/knihy
    - a tohle jsou moje vlastní pokusy: http://blog.utrikocekmodroocek.cz/2013/04/kvasena-zelenina-pickles-probioticke.html (už mám připravené další fotky)
    Kvašení zdar!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, prosím Vás, nejde mi se prokliknout na ten Dvůr, kde vyrábějí miso a tempeh. Dalo by se to nějak spravit? Nebo je stránka zrušená? Zkoušela jsem hledat přes Gooogle, ale bez úspěchu. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stránka farmy ve Střemčíčku zmizela. Ještě napodzim nabízeli ovce k prodeji, tak nejspíš výrazně omezili internetovou přítomnost. Jezdívali tam pomáhat Brontosauři, ale koukám, že letos tam žádná víkendovka nebude.

      Tak nejlépe se jim ozvat na přímo :-) http://www.ceskyfarmar.cz/farmar-detail.php?fid=68

      Vymazat
  3. https://archive.org/details/o_kvaseni_a_enzymech

    OdpovědětVymazat