středa 15. července 2015

Mléčné nápoje do horkých dní

mattha - další z jogurtových nápojů,
které pomáhají přežít vedra.
Hledáte, podobně jako já, jak se ochladit? Ideální je obrátit se k tradicím zemí, které se s horkem potýkají dostatečně dlouho, aby našli dobrá řešení.

No dobře, tropické ráje to umí řešit skvěle, ale čerstvá kokosová voda, před vteřinou vymačkané dokonale dozrálé ovoce a kvalitní rum nejsou úplně použitelné pro každodenní potřeby běžného středoevropana.


Ovšem Blízký a Střední východ, popřípadě Indie, to je jiná. Vedra tam mají úmorná, alkohol povětšinou pít nesmí a s tím ovocem to v mnoha místech je taky složitější. A tak pijí nápoje postavené na zkvašeném mléce. A vzhledem k tomu, že tak nejspíše činili v době, kdy obyvatelé našeho území s překvapením zjišťovali, že se hlína dá vypálit a pijí to dodnes, dá se předpokládat, že to bude fungovat.

A my můžeme vyrobit naprosto jednoduše buď z kefíru a nebo z libovolného bílého jogurtu.

Ostatně studené podmáslí tvořilo nedílnou součást jídelníčku i našich předků, kteří potřebovali zchladit, hydratovat a doplnit minerály při žních či senoseči. Kdo mi nevěří, poslechne si Bohuslava Martinů.  A nebo si přečte  Marii Úlehlovou-Tilschovou.

Ovšem v kulturách o stovky a tisíce let starších, než je ta naše se kyselé mléko s troškou rafinovanosti dá proměnit  v požitek který uspokojí nejen milovníky prostého a jednoduchého.

Ajran


Nápoj, který v letních vedrech udržuje v chodu celý Orient, ale stejný  či velmi podobný nápoj pijí i v Indii a nebo na Balkáně.  Tak jednoduchý a tak skvělý.

Mimochodem - jde o ideální doplněk k pálivým jídlům, mléčný tuk dokáže navázat kapsaicin a tak je ono slastné peklo v ústech snáze regulovatelné.

Ostatně přidat chilli do pokrmů v horku taky pomůže.  Jednak chilli pomáhá konzervovat a jídlo se o fous pomaleji kazí, ale také stimuluje metabolismus a může tak pomoci  s případným nechutenstvím z horka.  No a hlavně - zvyšuje pocení a pocení ochlazuje organismus.


Ale zpět k ajranu.

suroviny  na 1 l:
700 ml bílého jogurtu
300 ml vody
špetka soli

případně:

800 ml kefíru
200 ml vody
špetka soli

Rozšlehejte jogurt s vodou a solí a dejte do lednice vychladit.  Případně tedy dejte  4 díly jogrutu, špetku soli a 1 díl vody do uzavíratalné sklenice a přidejte štědrou dávku ledu a prošejkujte  a rovnou podávejte.  Bude to fungovat i s jogurty z jiného, než kravského mléka a nebo náhražkovými veganskými věcmi.

Tipla bych si, že původní chuti budou podobnější spíše obilninová, než ořechová mléka - jestli s tím někdo budete experimentovat, tak určitě dejte vědět.  Ale nejjednodušší to je ze sojového jogurtu z krámu, pochopitelně.

Samotný jogurtový nápoj je výborný, ale samozřejmě se dá ochutit.  Ať už nasladko, nebo na slano.

Sladké lasí


V Indii se nápoji z kysaného mléka ředěného vodou říká lasí a pijí ho v mnoha variantách. Včetně bhang lassi s marihuanou... Nejčastěji se pije na sladko, nebo na slano kořením.

suroviny na půl litru:
300-400g jogurtu či kefíru
100 ml vody
1-2 lžíce něčeho sladkého - cukr/med/palmový cukr
led
případně koření -  špetka kardamomu a šafránu vám z toho udělá lasí takové, jaké mají rádi v pandžábu, ale stejně tak můžete přidat  lžičku růžové vody, nebo třeba trochu citronové šťávy.

Šlehejte jogurt s kořením, dokud se nezačne tvořit pěna, posléze postupně přilévejte vodu, dokud to nebude mít správnou konzistenci - někdo to má radši řidší, někdo hustější.  Smíchejte s ledem, přelijte do sklenic a podávejte.

Mangové lasí 


Jamie Oliver míchá mango
s kadamomem a medem

suroviny na půl litru:
200 g uzrálého manga a nebo mangového pyré (bude to fungovat i s jakýmkoliv jiným ovocem - zkuste určitě banán, borůvky a nebo jahody)
300 g jogurtu či kefíru
podle chuti cukr či med
led

Rozmixujte ovoce na hladkou kaši, posléze přidejte jogurt či kefír a rozmixujte do hladka.  Podle chuti doslaďte a nalijte do sklenic s ledem. 



Slané lasí s mátou


suroviny na půl litru:
400 g jogurtu  či kefíru
100 ml vody
lístky z jedné rostlinky máty
špetka namletého římského kmínu
špetka soli

Do mixéru dejte lístky máty, římský kmín,  jogurt a vodu a rozmixujte do hladka. Podle chuti dosolte, nalijte do sklenic s ledem a ozdobte lítky máty. Ajurvédičtí léčitelé to doporučují na zlepšení zažívání a na chlazení organismu.

Čás (chaas/chaach)


Čás je řidší  slaný nápoj z podmáslí oblíbený v Indii a Pakistánu. 

suroviny na 500 ml:
400 ml podmáslí
100 ml  vody
špetka mletého římského kmínu
špetka soli
led

Na pánvičce na sucho nechte chviličku pražit mletý římský kmín. Případně tedy celý římský kmín a posléze ho namelte.  

Našlehejte podmáslí s vodou, přidejte římský kmín a podle chuti dosolte.  Nalijte do sklenic s ledem.  A přidejte nasekanou mátu a nebo koriandrovou nať. A pokud chcete, tak chilli papričky.  Pokud nemáte podmáslí, tak smíchejte 200 g jogurtu či kefíru s 300 ml vody. 

Výborné to je také s čat masalou (chaat masala), směsí mnoha koření, kterou indové používají jako univerzální koření na téměř cokoliv. Je pochopitelně možné si ji namíchat doma, ale osobně v tomto případě dávám přednost tomu si ji koupit - přeci jen rodilým indům se to daří namíchat tak nějak vyváženěji, než třeba mně. 

Perský  důg  دوغ (doogh) 


Delikátní směs koření do kyselého mléka dávají  Peršané - tedy obyvatelé Íránu a přilehlých oblastí. Namelte si směs do zásoby a na jemno a určitě to vyzkoušejte.

suroviny na půl litru:

200 g jogurtu či kefíru
300 ml perlivé minerálky
2 lžičky koření na důg

koření na důg

1 lžíce sušené máty
1 lžíce sušených růžových květů
1 lžíce celerové nati
1 lžíce tymiánu
1 lžíce  bílého pepře
1 lžíce soli
1 lžíce sušené poleje obecné (kdo má, kdo nemá, tak tam nedá nic.)

Nejprve si vyrobte koření - všechno smíchejte v mlýnku a nebo v hmoždíři a rozmašírujte na jemný prášek.  Skladujte v normálně v kořence. Pokud víte o nějakém zdroji perských surovin v Praze, kde by měli originální směs s původními bylinkami,  tak sem s odkazem!

V širší míse smíchejte  kysané mléko s kořením a s polovičkou minerálky, našlehejte, nalijte do sklenic s ledem (pokud ho tam chcete) a ve sklenicích dolijte minerálkou, abyste získali krásnou pěnu.

Moc hezky je postup (i s výrobou vlastního jogurtu) vidět na videu



Hm - číňani to kvasí pomoc kodži...  To budu muset výhledově taky vyzkoušet.

Momentálně nejčastěji piju  ajran - tedy kefír naředěný troškou vody, osolený a s mletým římským kmínem a nebo s pepřem.  Případně mi hodně chutná důg, pravda bez poleje - nemám, no.

A čím se chladíte vy? 

4 komentáře:

  1. Mango lasí i ajran jsou výborný!

    OdpovědětVymazat
  2. Piju Ajran, jediná nevýhoda je, že ho mám rád pořádně osolený a když už ho udělám, tak méně než litr nevypiju. Každému na jeho přípravu doporučuji používat perlivou vodu, je pak štiplavější a lepší. Ale to asi každý zná.

    OdpovědětVymazat
  3. Piju Ajran, jediná nevýhoda je, že ho mám rád pořádně osolený a když už ho udělám, tak méně než litr nevypiju. Každému na jeho přípravu doporučuji používat perlivou vodu, je pak štiplavější a lepší. Ale to asi každý zná.

    OdpovědětVymazat
  4. Piju Ajran, jediná nevýhoda je, že ho mám rád pořádně osolený a když už ho udělám, tak méně než litr nevypiju. Každému na jeho přípravu doporučuji používat perlivou vodu a jogurt, je pak štiplavější a lepší. Ale to asi každý zná.

    OdpovědětVymazat