neděle 9. srpna 2015

Angrešt

Jednou za rok se na pichlavých keřích na zahradě objeví záplava sladkých, chlupatých angreštů.

Nejlepší jsou samozřejmě oždibované rovnou z keře, rozehřáté od sluníčka.  Ale, jak čtenáře zdejšího blogu jistě nepřekvapí, moc jim sluší, když se skamarádí s bakteriemi a kvasinkami.

Takže pokud se zrovna topíte v záplavě angreštu a opravdu se vám nechce zavařovat a péct, protože je venku horko - prostě ho zkvaste!



Angreštová limonáda


suroviny na 1 l:

200 g angreštu
250 ml vodního kefíru a nebo kyselé syrovátky a špetičku droží.
500-700 ml vody
1 citron
cukr podle chuti

Zalijte angrešt troškou vody a rozvařte (2-3 minuty).  Rozmixujte a přeceďte od přebytečných zrníček a stopek. (drť není třeba vyhazovat - když ji zalijete vodou  a dáte na pár hodin do ledničky louhovat, vyrobí vám to výtečnou  ovocem ochucenou vodu- přidejte třeba trošku máty, nebo jestli ještě máte bezové květy, tak ty se s angreštem v chuti krásně doplňují).  Angreštovou šťávu nalijte do uzavíratelné lahve, přilijte kefír a nebo syrovátku s droždím, šťávu z jednoho citronu (pokud máte chemicky neošetřený, tak přidejte i kůru)  a dolijte vodou do požadovaného množství.  Podle chuti doslaďte, nechte prokvasit (v tomhle horku tak 10 hodin, při normálních teplotách cca 24) a pak nechte vychladit v ledničce.


Angreštová zmrzlina

suroviny na 1 l:
 angreštová zmrzlina na Food52 podle které jsem to dělala

250 ml šlehačky
300 ml kefíru
300 g angreštu
80 g cukru (ideálně tmavého třtinového, případně k bílému přidejte lžičku melasy - moc pěkně ladí k angreštu)
4 žloutky
kůra z jednoho citronu
lžička skořice
1-2 g mleté vanilky a nebo lžíce extraktu
0,5-1 g (menší špetku než vanilky) strouhaného muškátového oříšku
panák prosecca a nebo jemnějšího bílého vína

Smíchejte šlehačku s kořením a citronovou kůrou a zahřejte na cca 80 stupňů a udržujte horké, leč nevařící cca 5 minut.  Přeceďte a v horké směsi rozšlehejte vejce a cukr a ještě mírně zahřívejte, aby směs zhoustla  - pozor na příliš vysoké teploty (více jak 70°), jinak se vám to zdrcne.

Rozvařte angrešt s troškou vody, rozmixujte a přeceďte. a přimíchejte ke smetanové směsi. Až to vychladne na teplotu lidského těla, přidejte kefír, rozmíchejte a nechte 24 hodin dozrát v lednici a na závěr dochuťte prossecem. Posléze nalijte směs do zmrzlinovače a vyrobte si zmrzlinu, kterou pak nechte pár hodin dotuhnout v mrazáku.

Pokud zmrzlinovač nemáte, tak  vezměte  dvojnásobek šlehačky, svařte ji s kořením, nechte ji vychladnout a zkvaste pomocí kefíru.  Posléze vyšlehejte do tuha bílky, vyšlehejte kysanou ochucenou šlehačku, do které přidáte želatinový ztužovač smetany a smíchejte a do této směsi přilijte  rozvařený, přecezený angrešt rozmíchaný se žloutky a vínem.  Celou směs přendejte do uzavíratelné krabice a vražte do mrazáku a následujících 7-8 hodin vždy po hodině lehce prošlehejte, aby se vám tam netvořily moc velké krystaly ledu.

Angreštové čatní


suroviny na 0,5l

400 g angreštu
1  cibule
kousek zázvoru
3 stroužky česneku
chilli papričky dle chuti
20 ml ume octa - ideálně z domácích špendloboši, případně nějaký jiný jemný ocet. 
80-100 g cukru (pokud chcete čatní skladovat delší dobu, tak nahraďte cukr xylitolem (sladidlo destilované z březového dřeva) a nebo stévií - tedy něčím, co vám bakterie nesežerou, čatní má být sladko-kyselo-pálivé)
5 g soli (pokud nepoužíváte ume ocet, tak 10 g)

cca 100 ml oleje 
50 ml  nějakého startéru

10 g kurkumy (pokud máte čerstvou, tak jí potřebujete víc a nastrouhejte a přidávejte ji do směsi spolu se zázvorem)
5 g koriandru
5 g římského kmínu
5 g hořčičného semínka
5 g pepře
4-5 tobolek kardamomu
2 g fenyklu
3- 4 kousky hřebíčeku
případně pískavice a černucha

Na suché pánvi opražte suché koření, dokud se nerozvoní a pak ho nadrťte/namelte.  Na lžíci oleje nechte zkaramelizovat cibuli a když začne  zlátnout, přidejte nastrouhaný zázvor a na jemno nasekaný česnek a ještě tak  3-4 minuty nechte restovat. Přidejte odšťopkovaný angrešt a papričky. Podlijte octem, vodou a přisypejte cukr a sůl.  Rozmačkejte mačkadlem na brambory a rozvařte, Rozmixujte na hrubou kaši. Nechte vychladnout, přidejte startér a dejte do uzavíratelné sklenice.  Vršek zalijte olejem, coby ochranou vrstvou proti kontaminaci plísněmi ze vzduchu. Nechte týden, dva profermentovat  a posléze uchovávejte v chladu. 

Používejte v indické kuchyni, nebo jako dochucovadlo k masům a výborně se kombinuje i se sýry. 

Žádné komentáře:

Okomentovat